Symboliek

De visuals van de Vergeet-Ze-Niet Benefiet staan in teken van Griekse mythologie, meer bepaald het verhaal van Philomela.

Volgens de mythe werd Philomela verkracht door Tereus, de (toekomstige) echtgenoot van haar zus, Procne. Hij probeerde haar het zwijgen op te leggen door haar op te sluiten en haar tong af te snijden. Aan de hand van een weefgetouw kon Philomela haar zus toch vertellen wat er met haar gebeurd was. Ze besloten om tegen hem op te komen, maar toen Tereus dit vernam, probeerde hij de zussen te vermoorden. Philomela en Procne konden met behulp van de goden ontsnappen. Dit deden ze door te veranderen in een nachtegaal en een zwaluw.

Hoewel de Griekse mythologie zelf heel luguber is, is de symboliek van de nachtegaal ontzettend mooi. Philomela wist ondanks de gruwel waar zij aan blootgesteld werd – met behulp van de goden – opnieuw haar stem te vinden. Zo werd ze een figuur waar in de Westerse kunst en literatuur tot op heden uitvoerig naar verwezen wordt.

Door te verwijzen naar Philomela, herinneren we slachtoffers aan het feit dat ze ook na traumatische gebeurtenissen hun stem kunnen laten horen, en dat ze meer zijn dan wat hen is overkomen.

De benefiet is ter ere van Julie Van Espen, en alle slachtoffers van seksueel geweld.

Wees erbij

Sta je ook achter deze boodschap en zou je ons graag steunen? Dat kan uiteraard door aanwezig te zijn op onze benefiet. Mis het zeker niet en schaf op tijd tickets aan!